Пълнени калмари със зеленчуци и моцарела
Продукти (4 порции)
1 кг | туби от калмари |
200 г | моцарела |
1 стрък | праз лук |
2 | моркова |
100 г | печурки |
100 г | тиквички |
1 стрък | целина |
100 мл | бяло виното |
50 г | кашкавал |
5-6 листа | салвия |
1 стрък | босилек |
50 мл | зехтин |
черен пипер и сол на вкус |
за соса:
80 г | мариновани сушени домати |
1 | портокал |
100 г | арпаджик (мариновани бейби лукчета) |
1 щипка | канела |
1 /4 | лимон (сокът) |
1 с. л. | мед |
20 мл | бренди |
80 мл | зехтин |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Тубите калмари се почистват, измиват се и се бланшират около 30 секунди в 500 мл вода. Морковите и тиквичките, нарязани на тънки ивици с дължина 7-8 см, се задушават около 2 минути в половината от зехтина. Добавят се нарязаните на ситно целина, гъби и праз. Посоляват се и се овкусяват с черен пипер.
- 2
Моцарелата се нарязва на едри парчета (колкото е бройката на тубите калмари), които се овалват в наситнените салвия и босилек. Тубите калмари се пълнят със зеленчуковата смес и парче моцарела, като е желателно то да е по средата. Калмарите се затварят с клечки за зъби и се пекат в тавичка с останалия зехтин и виното 20 минути в загрята на 180°С фурна. Изваждат се, поръсват се с настъргания кашкавал и се запичат до златисто.
- 3
Сосът се приготвя, като портокалът се изстисква, а половината от кората се настъргва. Добавят се към останалите продукти за соса и се задушават в тиган със сгорещения зехтин, докато сосът се сгъсти.
- 4
Калмарите се сервират нарязани на филии и гарнирани със соса.