Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Пълнени патладжани по болонски

До 60 минути
Начинаещи
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (3 порции)

2 патладжана

за плънката:

250 г телешка кайма
200 г лук
3 скилидки чесън
1 домат
15 зелени маслини (без костилки)
4-5 с. л. зехтин
2 стръка пресен риган (1 ч. л. сушен)
1 /2 ч. л. сол

Приготвяне

    1

Патладжаните се измиват, прорязват се и се слагат в тенджера с кипяща подсолена вода. Варят се около 5 минути, след което се изваждат и се оставят да се охладят. Вътрешността им се издълбава и се накълцва.

    2

Плънката се приготвя, като лукът се нарязва на тънки ивици, а чесънът – на филийки. В загретия зехтин се запържва лукът. Щом стане златист, половината се изважда и се отделя, а към останалата част се добавя скълцаният чесън. Прибавя се и доматът, нарязан на дребно. Огънят се намалява и продуктите се оставят да се задушат, докато се изпари сосът на доматите. Тогава се добавят скълцаните патладжани.

    3

Маслините се нарязват на тънки филийки и се изсипват в тигана при останалите зеленчуци. Посолява се на вкус и се добавя каймата. Намачква се добре с решетеста лъжица, докато стане на дребни гранули, и се ароматизира с накъсаните листа риган.

    4

Издълбаните патладжани се пълнят с готовата плънка, поръсват със запържения лук и се поставят в подходяща намаслена тава. Пекат се около 20-25 минути в предварително загрята на 180°С фурна.