Пълнени патладжани по болонски
Продукти (3 порции)
2 | патладжана |
за плънката:
250 г | телешка кайма |
200 г | лук |
3 скилидки | чесън |
1 | домат |
15 | зелени маслини (без костилки) |
4-5 с. л. | зехтин |
2 стръка | пресен риган (1 ч. л. сушен) |
1 /2 ч. л. | сол |
Приготвяне
- 1
Патладжаните се измиват, прорязват се и се слагат в тенджера с кипяща подсолена вода. Варят се около 5 минути, след което се изваждат и се оставят да се охладят. Вътрешността им се издълбава и се накълцва.
- 2
Плънката се приготвя, като лукът се нарязва на тънки ивици, а чесънът – на филийки. В загретия зехтин се запържва лукът. Щом стане златист, половината се изважда и се отделя, а към останалата част се добавя скълцаният чесън. Прибавя се и доматът, нарязан на дребно. Огънят се намалява и продуктите се оставят да се задушат, докато се изпари сосът на доматите. Тогава се добавят скълцаните патладжани.
- 3
Маслините се нарязват на тънки филийки и се изсипват в тигана при останалите зеленчуци. Посолява се на вкус и се добавя каймата. Намачква се добре с решетеста лъжица, докато стане на дребни гранули, и се ароматизира с накъсаните листа риган.
- 4
Издълбаните патладжани се пълнят с готовата плънка, поръсват със запържения лук и се поставят в подходяща намаслена тава. Пекат се около 20-25 минути в предварително загрята на 180°С фурна.