Пълнено агнешко бутче
Продукти (5 порции)
1 кг | агнешки бут |
60 г | краве масло |
3-4 скилидки | чесън |
1 ч. л. | червен пипер |
сол на вкус |
за плънката:
1 /2 ч. ч. | ориз |
60 г | краве масло |
4-5 стръка | зелен лук |
4-5 стръка | пресен джоджен |
1 /2 връзка | магданоз |
5-6 зърна | черен пипер |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Бутчето се разрязва по посока бедрото в дебелата си част. Посолява се и на няколко места се правят дебели прорези, в които се слага по малко масло и половин скилидка чесън.
- 2
В тиган се разтапя маслото за плънката и за няколко минути се задушават наситнените лук, джоджен и магданоз. Добавят се оризът заедно с 1/2 ч. ч. вода и черният пипер. Бърка се, докато оризът поеме водата. Посолява се.
- 3
Бутчето се пълни с готовата смес, зашива се с дебел конец и се натърква с червения пипер.
- 4
На дъното на тава се слагат 3–4 дървени пръчици и върху тях се поставя напълненото бутче. Целта е при печенето то да не залепне за тавата. Сипват се и 3–4 ч. ч. вода и тавата се покрива с фолио за печене.
- 5
Пече се около 1 час във фурна, загрята до 250 градуса. След това бутчето се обръща и се пече още 40–50 минути до пълна готовност.