Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Пълнен лук с телешка кайма и ориз

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (4 порции)

4 глави лук (големи)
сол на вкус
мазнина за тавата

за плънката:

150-200 г телешка кайма
100 г ориз
1 кубче пилешки бульон
1 /2 ч. л. мащерка
1 щипка индийско орехче

за соса:

50 г орехови ядки
2 печени чушки
1 /2 буркан стерилизирани домати
1 кубче пилешки бульон
2 с. л. олио
1 /2 ч. л. риган

за овалване:

50 г кашкавал
1 филия хляб
7-8 стръка магданоз
1 /2 ч. л. сол

Приготвяне

    1

Лукът се обелва и от горната част се отрязват капачета. Вари се в подсолена вода 10 минути, охлажда се и сърцевината му се изважда, като 1/3 от нея се нарязва на ситно (за плънката), а останалата се запазва за соса.

    2

Оризът се сварява в 300 мл вода и стрития бульон. Щом поеме водата, се добавят наситненият лук и каймата. Запържват се, като се бърка, докато каймата стане на трохи. Подправя се с мащерката и индийското орехче. Продуктите за овалването се смилат в блендер.

    3

Плънката се разпределя в издълбаните глави лук, които се овалват в кашкавалено-хлебната смес. Пекат се в намазнена тава с един пръст вода 40 минути на 160°С.

    4

Издълбаната от лука сърцевина се запържва за минута в сгорещеното олио за соса. Добавят се нарязаните на едро печени чушки, доматите, стритият бульон и счуканите орехи. Ври 10-15 минути и се подправя с ригана. Готовият сос се пюрира, претрива се през цедка и се поднася към ястието.