Пълнен лук с телешка кайма и ориз
Продукти (4 порции)
4 глави | лук (големи) |
сол на вкус | |
мазнина за тавата |
за плънката:
150-200 г | телешка кайма |
100 г | ориз |
1 кубче | пилешки бульон |
1 /2 ч. л. | мащерка |
1 щипка | индийско орехче |
за соса:
50 г | орехови ядки |
2 | печени чушки |
1 /2 буркан | стерилизирани домати |
1 кубче | пилешки бульон |
2 с. л. | олио |
1 /2 ч. л. | риган |
за овалване:
50 г | кашкавал |
1 филия | хляб |
7-8 стръка | магданоз |
1 /2 ч. л. | сол |
Приготвяне
- 1
Лукът се обелва и от горната част се отрязват капачета. Вари се в подсолена вода 10 минути, охлажда се и сърцевината му се изважда, като 1/3 от нея се нарязва на ситно (за плънката), а останалата се запазва за соса.
- 2
Оризът се сварява в 300 мл вода и стрития бульон. Щом поеме водата, се добавят наситненият лук и каймата. Запържват се, като се бърка, докато каймата стане на трохи. Подправя се с мащерката и индийското орехче. Продуктите за овалването се смилат в блендер.
- 3
Плънката се разпределя в издълбаните глави лук, които се овалват в кашкавалено-хлебната смес. Пекат се в намазнена тава с един пръст вода 40 минути на 160°С.
- 4
Издълбаната от лука сърцевина се запържва за минута в сгорещеното олио за соса. Добавят се нарязаните на едро печени чушки, доматите, стритият бульон и счуканите орехи. Ври 10-15 минути и се подправя с ригана. Готовият сос се пюрира, претрива се през цедка и се поднася към ястието.