kaufland.bg/recepti
Пържен козунак с крем Шантили
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.
Продукти (8 порции)
за козуначените филийки:
1 | стар, изсъхнал козунак |
200 мл | прясно мляко |
100 мл | животинска сметана |
2 с.л. | пудра захар |
4 | яйца (размер L) |
1 ч.л. | канела |
кората от 1 лимон | |
80 г | краве маслo |
40 мл | олио |
300 г | ягоди |
2 стръка | босилек |
2-3 с.л. | мед |
за крем Шантили:
300 мл | охладена животинска сметана |
3 с.л. | захар |
1 шушулка | ванилия |
Приготвяне
- 1
Яйцата се разбиват и се смесват със сметаната, млякото, пудрата захар, настърганата лимонова кора и канелата.
- 2
Козунакът се нарязва на филийки, които се потапят в сместа. Пържат се до златисто в сгорещените масло и олио.
- 3
Ягодите се нарязват на малки кубчета, смесват се с нарязания наситно босилек и меда. Оставят се леко да си пуснат соковете.
- 4
Сметаната за крема се разбива с миксер, докато се получи пухкава пяна. Прибавя се захарта, отново се разбива и се прибавят семенцата от шушулката ванилия.
- 5
Върху пържения козунак се подреждат ягоди, крем и отново ягоди. Сервира се веднага.