Пъстра зеленчукова яхния
Продукти (4 порции)
1 | малък стрък праз |
1 | малка глава карфиол |
2 | моркова |
4 | средно големи картофа |
100 г | зелен боб |
100 г | зелен грах на шушулки |
сол | |
2 с.л. | масло |
600 мл | зеленчуков бульон |
2 с.л. | див лук |
прясно смлян черен пипер | |
настъргано индийско орехче |
Съвет
-
Яхнията става особено ароматна, ако добавите 2 намачкани скилидки чесън и клонче розмарин.
Приготвяне
- 1
Празът се измива, разполовява и нарязва на шайби. Карфиолът се измива, кочанът се премахва и се разделя на розички. Морковите и картофите се обелват, морковите се нарязват на шайби, а картофите – на кубчета.
- 2
Зеленият боб и зеленият грах се почистват и се бланшират в подсолена вода за 2-3 минути. Изплакват се със студена вода и се отцеждат добре.
- 3
Празът, карфиолът, морковите и картофите се задушават в маслото за около 5 минути, към тях се добавят бульонът и 500 мл вода.
- 4
Ястието се оставя да къкри за около 15 минути, добавят се зеленият боб и зеленият грах и се овкусява с див лук, сол, черен пипер и индийско орехче.