Пъстър зеленчуков киш
Продукти (8 порции)
250 г | пълнозърнесто брашно |
2 с.л. | натрошени лешници |
3 | яйца |
100 г | меко масло |
1 клонче | розмарин |
1 скилидка | чесън |
3 | моркова |
3 | лилави картофа |
1 | тиквичка |
2 с.л. | маслиново масло |
200 мл | готварска сметана |
1 с.л. | горчица |
прясно смлян черен пипер | |
индийско орехче | |
сол |
Съвет
-
Кишът би станал още по-атрактивен, ако се използват различни по цвят моркови.
Приготвяне
- 1
Брашното, лешниците, едното яйце, 1 ч.л. сол и 1-2 с.л. вода се разбъркват в купа и се замесва меко тесто, което се оставя в хладилник мин. 30 минути. Фурната се загрява предварително на 200°C
- 2
Тестото се разточва, поставя се във форма за тарт с диаметър 28 см, притиска се по ръбовете и по него се правят дупчици с помощта на вилица. Оставя се за 15 минути на студено.
- 3
Розмаринът се нарязва на ситно. Скилидката чесън, морковите и картофите се обелват. Чесънът се нарязва на ситни кубчета. Тиквичката се измива и заедно с морковите и картофите, с помощта на белачка, се нарязва на тънки ленти. Зеленчуците се мариноват в смес от розмарин, чесън, маслиново масло, сол и пипер.
- 4
Готварската сметана, останалите яйца и горчицата се забъркват и овкусяват със сол и индийско орехче. Зеленчуците на ленти се подреждат спиралообразно в тавичката, заливат се с готварската сметана и кишът се пече до златисто 30-35 минути.