Рататуй с Чедър със сорбе от лук
Продукти (4 порции)
1 /2 | червена чушка |
1 /2 | жълта чушка |
1 /2 глава | лук |
1 /2 | тиквичка |
1 /2 | патладжан |
50 г | домати |
30 мл | зехтин |
1 скилидка | чесън |
1 стрък | мащерка |
1 щипка | риган |
20 г | сирене Чедър |
чипс от Пармезан и мащерка за украса |
за сорбето:
150 мл | прясно мляко |
150 г | лук |
150 мл | сметана |
2 | белтъка |
1 стрък | мащерка |
сол и бял пипер на вкус |
Съвет
-
Чипс от пармезан може да се приготви, като в нагорещен тиган се разтопят люспи от сиренето, които след това се охлаждат и са готови за сервиране.
Приготвяне
- 1
Всички зеленчуци без доматите се почистват и се нарязват на ситни кубчета, като патладжанът предварително се изкисва в солена вода, за да се отстрани горчивината.
- 2
Лукът се запържва, добавят се останалите зеленчуци, като последна е тиквичката, и се овкусява с мащерката, ригана, сол и пипер. Слагат се нарязаните на дребно домати, разбърква се и сместа се оставя да изстине.
- 3
Млякото се смесва с нарязания на дребно лук и сметаната и се оставя на тих огън 30-35 минути. Подправя се с мащерката, сол и пипер, пюрира се и се прецежда в купа. Тя се поставя се в ледена вода и сместа се бърка, докато се втвърди. Белтъците се разбиват и се добавят към сместа.
- 4
Аранжира се, като в средата на подходяща чиния се поставя метален пръстен и се пълни със зеленчуците. Отгоре се подрежда нарязаното на ивици сирене Чедър, запича се на горно печене до разтапяне и върху него се слага сорбето. Украсява се с чипс от Пармезан и стрък мащерка и се сервира.