Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Редена мусака от коприва

До 30 минути
Начинаещи
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (5 порции)

600-700 г коприва
200 г ориз
3 глави лук
7-8 с. л. олио (1/2 к. ч.)
1 ч. л. червен пипер
2-3 с. л. доматено пюре
50-100 г кашкавал

за заливката:

30 г краве масло
1 с. л. брашно
150 мл прясно мляко
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
2 жълтъка

Приготвяне

    1

Почистената и измита коприва се залива с вряла вода, престоява 5 минути, отцежда се, отново се изплаква и се нарязва надребно.

    2

Оризът се сварява в подсолена вода и се отцежда.

    3

Лукът се нарязва на филийки и се запържва в олиото за няколко секунди, налива се малко гореща вода и се оставя да се задуши около 5–10 минути. След като омекне, се добавя червеният пипер, разбърква се и се разрежда с доматеното пюре. След това се долива малко вода и се бърка, докато пюрето се разтвори. Прибавя се попарената коприва и отново се разбърква.

    4

Заливката се приготвя, като маслото се разтопява и в него до златисто се запържва брашното. Разрежда се със студеното прясно мляко и след като кипне, се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче. В отделен съд се разбиват жълтъците и към тях внимателно се сипва белият сос, като се бърка непрекъснато.

    5

На дъното на съда за печене се слага от копривената смес, върху нея се реди пласт ориз и отново от копривата. Полива се със заливката, настъргва се от кашкавала и се пече до златисто в умерено загрята на 180 градуса фурна.