Ризото с калмари и тиквички
Продукти (4 порции)
600 г | туби от калмари |
1 и 1/2 ч.ч. | ориз за ризото |
500 г | тиквички |
3 скилидки | чесън |
200 г | бекон на ленти |
150 мл | бяло вино |
800 мл | рибен бульон |
40 мл | маслиново масло |
125 г | краве маслo |
1 стрък | розмарин |
4 стръка | пресен лук |
5 стръка | магданоз |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Калмарите се почистват, отстранява се вътрешната мека кост, и се измиват. Тубите се разтварят с нож, след това по повърхността им от вътрешната страна се правят ромбоидни разрези. Подсушават се върху кухненска хартия и се нарязват на правоъгълници.
- 2
Беконът се нарязва на дребни кубчета. Лукът, чесънът и магданозът се наситняват. От розмарина се отделят листенцата и също се наситняват. Тиквичките се нарязват на шайби.
- 3
Лукът и чесънът се запържват в половината от маслиновото масло. Сипва се оризът, без да се мие. Разбърква се и се налива бялото вино. Щом се абсорбира от ориза, малко по малко се наливат 600 мл от бульона, като се разбърква непрекъснато. Температурата на огъня трябва да е умерена през цялото време.
- 4
Когато оризът поеме течността, се изсипва в купа. Съдът се измива, подсушава се и се сгорещява. В него се сипва беконът и се запича, докато пусне мазнината си. Слагат се калмарите и розмаринът. Оставя се на огъня докато леко се запържат и се нагънат (стават като таралежи). Изваждат се в купа.
- 5
В същия съд се сипва останалото маслиново масло и се запържват тиквичките. Прибавят се оризът, калмарите с бекона и се налива останалият бульон. Когато оризът го поеме, съдът се дърпа от огъня. Слагат се маслото, нарязано на бучки, магданозът, сол и черен пипер. Разбърква се.
- 6
Ризотото се разпределя в чинии и се поднася веднага.