Ризото с печурки и лимоново пилешко
Продукти (2 порции)
За ризотото:
1 | шалот |
1 скилидка | чесън |
4 с.л. | маслиново масло K-Classic |
100 г | ориз за ризото |
50 мл | ябълков сок |
350 мл | зеленчуков бульон |
150 г | бели печурки |
150 г | кафеви печурки |
40 г | пармезан |
50 г | краве маслo |
4 клончета | магданоз |
сол | |
черен пипер |
За лимоновото пилешко:
240 г | пилешки гърди с кожа |
2 с.л. | маслиново масло K-Classic |
4 клончета | мащерка |
1 | лимон |
1 скилидка | чесън |
40 г | краве маслo |
сол |
Приготвяне
- 1
За ризотото шалотът и чесънът се обелват и нарязват на ситно. Половината от маслиновото масло се загрява в тенджера. Шалотът и чесънът се задушават за около 2 минути.
- 2
Прибавя се оризът за ризото и всичко се задушава за още една минута. Постепенно в тенджерата се наливат ябълковият сок и бульонът и всичко се готви за около 20-25 минути, при непрекъснато бъркане.
- 3
Междувременно гъбите се измиват и нарязват на тънки филийки. Останалото маслиново масло се загрява в тиган. Гъбите се запържват за около две минути и се овкусяват със сол и черен пипер.
- 4
Пармезанът се настъргва и заедно с гъбите и маслото се прибавя към ризотото. Овкусява се със сол и черен пипер
- 5
Фурната се загрява на 180° C (горно и долно печене). За лимоновото пилешко първо със студена вода се изплакват пилешките гърди, след което се подсушават на кухненска хартия и леко се посоляват. Маслиновото масло се загрява в тиган и месото се пържи по около 2 минути от всяка страна.
- 6
Мащерката се измива и подсушава. Лимонът се измива с гореща вода и се подсушава. Кората се настъргва, лимонът се разрязва през средата и сокът му се изцежда. Скилидката чесън се смачква с дръжката на ножа.
- 7
Маслото, скилидката чесън, мащерката, лимоновият сок и лимоновата кора, заедно с пилешкото, се слагат в малка тава и всичко се пече за около 8-10 минути.
- 8
Междувременно магданозът се измива, подсушава и листата му се откъсват. Ризотото се разпределя в предварително затоплени чинии. Лимоновото пилешко се подрежда отгоре, декорира се с магданоз и се сервира.