Ризото с риба
Продукти (4 порции)
3 | филета от бяла риба (общо около 500 г) |
1 ч. л. | сол |
2 щипки | черен пипер |
4 с. л. | лимонов сок |
3-4 с. л. | олио |
50 г | краве масло |
1 глава | лук |
2 скилидки | чесън |
1 ч. л. | куркума |
400 г | бисерен ориз |
1 /2 л | зеленчуков бульон |
4 стръка | копър |
2 стръка | магданоз |
Съвет
-
Ризотото се сервира непосредствено след приготвянето му и се консумира топло, в противен случай – ако се остави да престои прекалено дълго време – има опасност, оризът да се разкашка и да залепне.
Приготвяне
- 1
Рибата се подправя със солта, черния пипер и половината от лимоновия сок, след което се нарязва на кубчета, с големина 2-3 см.
- 2
Олиото и маслото се загряват в тиган и рибата се запържва по 3 минути от всяка страна. Изважда се и се слага върху салфетка, за да се отцеди от излишната мазнина.
- 3
В същата мазнина, за около минута се запържва нарязаната наситно глава лук. След това се прибавят наситнените чесън и куркума, а след 10 секунди се налива и останалият лимонов сок, който се оставя да се изпари.
- 4
Прибавя се оризът, разбърква се и се залива с чаша горещ бульон. След като оризът поеме бульона, се налива втора чаша. Малко преди да стане готово, ястието се поръсва със ситно нарязаните копър и магданоз и се прибавят кубчетата риба. Оставя се да къкри на тих огън, докато оризът поеме целия бульон.