Сарми с кисело зеле
Продукти (8 порции)
1 | средно голяма кисела зелка |
2 ч. ч. | ориз |
2 с. л. | доматено пюре |
1 ч. л. | червен пипер |
5 с. л. | олио |
1 | моркова |
1 глава | лук |
1 ч. л. | сух магданоз (1 с. л. пресен) |
1 ч. л. | чубрица |
1 ч. л. | кимион |
зелев сок, сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Лукът се нарязва наситно, а морковът се настъргва. Запържват се в тенджера със сгорещеното олио за около минута. Добавя се измитият и отцеден ориз, разбърква се и се пържи 3–4 минути, докато оризът стане стъклен.
- 2
Поръсва се с червения пипер, разбърква се и се залива с 1 ч. ч. вряла вода. Посолява се и плънката се задушава на слаб огън, докато оризът поеме цялата течност. Подправя се с магданоза, чубрицата, кимиона и доматеното пюре.
- 3
Листата на киселото зеле се отделят внимателно и се отстранява дебелата част на жилката. В основата на всяко листо се поставят по една или две супени лъжици от плънката в зависимост от големината на листата и се завиват сарми.
- 4
На дъното на дълбока тенджера се поставят няколко зелеви листа така, че да се покрие дъното. Върху тях се подреждат сармите със загънатата част надолу и се заливат с равни части зелев сок и вода, колкото да ги покрие. Сармите се затискат с чиния и тенджерата се поставя на огъня. Когато течността кипне, огънят се намалява и ястието се задушава още около 50–60 минути.