Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Сарми с кисело зеле

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (8 порции)

1 средно голяма кисела зелка
2 ч. ч. ориз
2 с. л. доматено пюре
1 ч. л. червен пипер
5 с. л. олио
1 моркова
1 глава лук
1 ч. л. сух магданоз (1 с. л. пресен)
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. кимион
зелев сок, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

    1

Лукът се нарязва наситно, а морковът се настъргва. Запържват се в тенджера със сгорещеното олио за около минута. Добавя се измитият и отцеден ориз, разбърква се и се пържи 3–4 минути, докато оризът стане стъклен.

    2

Поръсва се с червения пипер, разбърква се и се залива с 1 ч. ч. вряла вода. Посолява се и плънката се задушава на слаб огън, докато оризът поеме цялата течност. Подправя се с магданоза, чубрицата, кимиона и доматеното пюре.

    3

Листата на киселото зеле се отделят внимателно и се отстранява дебелата част на жилката. В основата на всяко листо се поставят по една или две супени лъжици от плънката в зависимост от големината на листата и се завиват сарми.

    4

На дъното на дълбока тенджера се поставят няколко зелеви листа така, че да се покрие дъното. Върху тях се подреждат сармите със загънатата част надолу и се заливат с равни части зелев сок и вода, колкото да ги покрие. Сармите се затискат с чиния и тенджерата се поставя на огъня. Когато течността кипне, огънят се намалява и ястието се задушава още около 50–60 минути.