Свинско печено по шведски
Продукти (4 порции)
1 кг | свинска плешка (цяло парче) |
600 мл | зеленчуков бульон |
2 | ябълки |
1 глава | лук |
1 | морков |
2 стръка | прясна салвия |
2 стръка | мащерка |
2 с.л. | царевично нишесте |
2 ч.л. | сух джинджифил |
1 ч.л. | черен пипер |
1 ч.л. | сол |
Приготвяне
- 1
Солта се смесва с джинджифила, наситнената салвия и черния пипер. Месото се овкусява със сместа.
- 2
Поставя се в тава, покрита с пергаментова хартия, и се пече 1 час в загрята на 160° C фурна с вентилатор.
- 3
Ябълките се почистват от семките и се нарязват на шайби. Лукът се нарязва на полумесеци, а морковът – на едри парчета.
- 4
Мащерката и така подготвените плодове, и зеленчуци се слагат в тавата при месото. Пече се 40 минути. След това температурата се увеличава на 190° C (с вентилатор) и се пече още 15 минути. Когато месото е готово, се изважда и оставя да почине.
- 5
Зеленуците от печенето се прехвърлят в подходящ съд, налива се бульонът, добавя се нишестето, разтворено в малко студена вода. Готви се докато сосът се сгъсти.
- 6
Месото се реже на тънко и се сервира върху соса със зеленчуците.