Сладкиш Франкенщайн
Продукти (20 парчета)
250 г | захар |
1 пакетче | ванилова захар |
5 | яйца |
350 г | брашно |
1 пакетче | бакпулвер |
125 мл | растителна мазнина |
125 мл | оранжада |
кората и сокът на един лимон | |
10 г | зелена сладкарска боя |
120 г | конфитюр от ягоди |
100 г | пудра захар |
20 г | черен кувертюр |
захарни очи |
Приготвяне
- 1
Захарта, ваниловата захар и яйцата се разбиват на пяна. Брашното и бакпулверът се смесват и към тях се прибавят мазнината, оранжадата, кората и сокът на лимона, както и сладкарската боя. Готовото тесто се изсипва в правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене, и се пече до златисто в предварително загрята на 180 °C фурна около 30-35 минути. Изпеченият сладкиш се оставя да изстине.
- 2
След като изстине напълно сладкишът се разрязва на два блата. Единият се намазва с леко затопления конфитюр и върху него се поставя втория блат.
- 3
Пудрата захар се разбърква с малко вода и зелената сладкарска боя. Кувертюрът се разтопява на водна баня. Сладкишът се покрива със зелената захарна глазура, а с помощта на кувертюра и захарните очи се оформя лицето на Франкенщайн.