Сладоледен сандвич
Продукти (6 порции)
За бисквитите:
5 с.л. | брашно |
100 г | краве маслo |
12 с.л. | кафява захар |
1 ч.ч. | филирани бадеми |
160 мл | животинска сметана |
3 с.л. | сушени червени боровинки |
1 /4 ч.л. | канела |
За сладоледения крем:
600 мл | ванилов сладолед |
200 г | замразени боровинки |
3 стръка | мента |
За овалване:
100 г | бял шоколад |
Приготвяне
- 1
В касерола се смесват маслото, захарта, филираните бадеми, канелата, сметаната и сушените боровинки. Кипва се и се оставя за 2 – 3 минути на огъня.
- 2
Прибавя се брашното, при непрекъснато бъркане, и след това касеролата се отстранява от котлона. Сместа се охлажда.
- 3
На дъното на две тави се поставя пергаментова хартия. Със супена лъжица се взима от сместа и във всяка тава се оформят по 6 големи бисквити. Пекат се в загрята на 180 °С фурна, с вентилатор, до златисто (10 – 15 минути). След това се охлаждат.
- 4
Сладоледът се разбива в блендер с боровинките и ментата.
- 5
Готовите бисквитки се намазват със сладоледената смес, слепват се по две и се притискат леко. Ако е нужно се заглаждат отстрани.
- 6
Шоколадът се настъргва и в него се овалват сладоледените сандвичи. Покриват се с фолио за свежо съхранение и се оставят във фризер, да стегнат за около 2 часа.