Студен чай с цитруси и смокини
Продукти (8 чаши)
30 г | джинджифил |
2 стръка | лимонова трева |
1 | лайм |
1 | портокал |
1 пръчка | канела |
3 торбички | черен чай |
600 г | смокини |
50 г | захар |
Приготвяне
- 1
Половината от смокините се режат на четвъртинки.
- 2
Джинджифилът се обелва, нарязва се на едро и заедно с начуканата лимонова трева се завързва в марля.
- 3
Вързопът се слага в тенджера с 2 л вода. Добавят се захарта, нарязаните смокини и пръчката канела.
- 4
Съдът се слага на котлона и след като водата кипне, силата на огъня се намалява. Оставя се да къкри 10 минути.
- 5
Котлонът се изключва и в горещата отвара се пускат пакетчетата чай. Съдът се похлупва и чаят се оставя да се запари за 10 минути. Торбичките с чая и марлята с ароматите се изваждат.
- 6
Смокините в чая се пюрират и течността се прецежда. Чаят се охлажда до стайна температура, а след това се прибира (поне за 2 часа) в хладилник, за да изстине добре.
- 7
Лаймът, портокалът и останалите смокини се режат на полумесеци. Във високи чаши се слагат бучки лед, нарязаните цитруси и смокини. Налива се охладеният чай и се поднася.