Супа от броколи и сирене Ементал
Продукти (4 порции)
400 г | замразени броколи |
1 стрък | праз лук |
1 | моркова |
200 мл | течна сметана |
100 г | сирене „Ементал” |
3 кубчета | пилешки бульон |
1 с. л. | олио |
50 г | краве масло |
2 с. л. | брашно |
1 ч. л. | мащерка |
сметана за гарниране |
Приготвяне
- 1
В тенджера се загряват олиото и маслото, изсипват се дребно нарязаните праз и морков и се пържат 2-3 минути, като се поръсват с брашното. Разбъркват се и веднага се заливат с разтворените в 1,5 л гореща вода кубчета бульон.
- 2
Добавят се броколите и се варят под капак за 15 минути. 5-6 броя розички се оставят само за около минута в тенджерата, след което се изваждат и се запазват за декорация.
- 3
Супата се подправя с мащерката и всичко се пасира. В малка тенджера се кипва сметаната и в нея се изсипва настърганото сирене. Когато сиренето се разтопи, сместа се добавя към пасираната супа.
- 4
При сервиране към всяка порция се добавят 1-2 розички от сварените броколи и 1-2 с. л. сметана. По желание към супата могат да се добавят и кротони.