Супа топчета с булгур
Продукти (4 порции)
200 г | стерилизирани домати |
3 | картофа |
2 | морков |
2 стръка | пресен лук |
3 с. л. | олио |
1 ч. л. | смлян джинджифил |
1 ч. л. | куркума |
1 ч. л. | синапено семе |
1 ч. л. | сол |
за топчетата:
2 /3 ч. ч. | булгур |
250 г | телешка кайма |
1 | яйце |
1 | зелена чушка |
1 стрък | чесън |
3 стръка | магданоз |
1 с. л. | нишесте |
1 ч. л. | смлян кимион |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
В 2 л студена вода се слагат нарязаните наедро лук, моркови и картофи. Посоляват се и се сваряват. Когато станат готови, се добавя синапеното семе.
- 2
В купа се смесват каймата, булгурът, яйцето, нишестето и ситно нарязаните чесън и чушка. Подправят се с кимиона, солта и ситно нарязания магданоз и хубаво се омесват.
- 3
От готовата кайма се оформят топчета, които се пускат в супата. След около 10 минути топчетата са готови и се изваждат.
- 4
В малка тенджера или тиган се налива олиото. След като се сгорещи, в него за кратко се запържва куркумата. Добавя се джинджифилът и се залива с 1 черпак от бульона.
- 5
Всичко се изсипва при сварените зеленчуци. Към тях се прибавят настърганите домати и варенето продължава още 10 минути.
- 6
Зеленчуковата смес се пасира и топчетата се връщат обратно в супата. Кипва се, след което се сервира.