Суфле от карфиол
Продукти (4 порции)
1 глава | карфиол (1 кг) |
100 г | сирене |
3 | яйца |
2 | червени чушки |
2-3 листа | целина |
3-4 стръка | копър |
сол на вкус | |
масло за намазване | |
галета за поръсване |
за белия сос:
200 мл | прясно мляко |
50 г | масло |
1 с. л. | брашно |
1-2 щипки | индийско орехче |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Карфиолът заедно с листата целина се сваряват за 10-15 минути в кипнала подсолена вода. Чушките се изпичат, поставят се в похлупена тенджера, за да се задушат, и се обелват. Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг.
- 2
Маслото за соса се разтопява и в него до златисто се запържва брашното. Слагат се млякото и подправките и сосът ври при непрекъснато бъркане, докато започне да се сгъстява.
- 3
Свареният карфиол се пюрира, добавят се жълтъците, белият сос и накълцаният копър, посолява се и се разбърква. Слагат се разбитите на сняг белтъци и внимателно се бърка, за да не спаднат.
- 4
Стените на тимбалчета или гювечета се намасляват, поръсват се с галета и на дъното им се слага от карфиолено-яйчената смес. По средата се поръсва от натрошеното сирене и върху него се разпределя останалата карфиолено-яйчена смес. Изпечената и обелена чушка се нарязва на ивички, които се разпределят върху суфлето.
- 5
Суфлето се пече около 30 минути, докато се зачерви и повърхността се надуе, в предварително загрята до температура 180°С фурна.