Суши с авокадо в темпура
Продукти (36 парчета)
125 г | ориз за суши |
1 ч.л. | оризов оцет |
1 ч.л. | оризово вино |
1 /2 ч.л. | захар |
1 | яйца |
1 ч.л. | растителна мазнина |
100 г | авокадо |
3 листа | нори |
140 г | брашно |
2 с.л. | сусам |
4 с.л. | соев сос |
2 с.л. | маринован джинджифил |
сол | |
пипер | |
мазнина за пържене | |
бамбукова подложка |
Приготвяне
- 1
Оризът се измива и се вари в 500 мл леко подсолена вода за около 30 минути. Отцежда се и се разстила в голяма купа, където се оставя да изстине 10 минути. Забърква се смес от оцета, виното, захарта и 1 щипка сол и се излива върху ориза. Всичко се разбърква внимателно и оризът се разделя на 6 порции. Яйцето се разбърква, овкусява се със сол и пипер и се изпържва в горещо олио. Авокадото и готовият омлет се нарязват на малки кубчета.
- 2
Половин листо нори се поставя върху бамбуковата подложка. Върху него се разпределя порция ориз, като една ивица от листото трябва да остане празна. В средата оризът се притиска с ръце така, че по дължината на листа нори да се образува кладенче, в което се поставят 1/6 от парченцата авокадо и омлет. Сушито се навива с помощта на подложката и се нарязва на 6 парчета.
- 3
Брашното се пресява и заедно със сусама и 1/2 ч.л. сол се изсипва в 200 мл леденостудена вода. С помощта на вилица всяко парче суши се потапя в тестото, след което се пържи 2-3 минути в гореща мазнина. Още топло сушито се гарнира със соев сос и джинджифил и се сервира.