Сърцати соленки
Продукти (4 порции)
за соленките:
200 г | брашно от лимец |
100 г | смлени лешници |
2 ч.л. | маслиново масло |
1 | яйце |
1 /4 с.л. | сол |
1 с.л. | ситно нарязан магданоз |
1 с.л. | див лук |
1 | жълтък |
2 с.л. | сусам |
за разядката с репички:
1 връзка | репички |
1 ч.ч. (около 250 г) | извара |
50 мл | мляко |
1 с.л. | ситно нарязан магданоз |
1 с.л. | див лук |
сол | |
млян черен пипер |
Приготвяне
- 1
От брашното, около 75 мл вода, ядките, маслиновото масло, яйцето, солта и подправите се замесва тесто, което след това се увива във фолио и се оставя в хладилника за около 30 минути.
- 2
От тестото се разточва блат с дебелина около 3 мм. Изрязват се сърчица, които се нареждат върху тава с хартия за печене и се намазват с разбит жълтък. Отгоре се поръсва сусам и се пече в предварително загрята на 180° C фурна за около 15-20 минути или до златистокафяво.
- 3
За приготвянето на разядката репичките се почистват, измиват и нарязват на малки кубчета. Разбъркват се с изварата и млякото до получаване на гладка смес. Добавят се подправките и се овкусява със сол и пипер. Сервира се със соленките.