Сърчица с маково семе и круши
Продукти (2 порции)
за тестото:
90 г | краве маслo |
135 г | брашно |
1 ч.л. | захар |
за плънката:
1 | малка добре узряла круша |
1 ч.л. | сушени червени боровинки |
1 ч.л. | маково семе |
1 ч.л. | маково семе за поръсване |
1 cl | плодов ликьор |
1 | жълтък |
1 ч.л. | прясно мляко |
1 ч.л. | пудра захар |
Приготвяне
- 1
Маслото, брашното, захарта и 1 до 2 супени лъжици студена вода се размесват до получаването на гладко тесто, което се увива във фолио и се оставя в хладилника за около 30 минути.
- 2
Крушата се обелва, разрязва на четири, почиства се от семките и се нарязва на малки кубчета.
- 3
Червените боровинки се нарязват на ситно, смесват се с крушата, маковото семе и ликьора.
- 4
Тестото се разточва на лист с дебелина около 4 милиметра. Изрязват се сърца с широчина около 8 сантиметра.
- 5
Половината от сърцата се поставят върху тава, покрита с хартия за печене и отгоре им се разпределя плънката. Останалата част от сърцата се поставят отгоре и краищата им се притискат добре с вилица.
- 6
Останалата част от яйчения жълтък се разбива с мляко и сърцата се намазват със сместа, поръсва се маково семе и се пече в предварително загрята на 180° C фурна до златистокафяво за около 20-25 минути.
- 7
Сърцата се охлаждат върху решетка, поръсват се с пудра захар и се сервират.