Тарталети с череши
Продукти (6 порции)
180 г | брашно |
80 г | пудра захар |
80 г | краве маслo |
2 | портокала |
1 | ванилия |
1 щипка | сол |
за крема:
600 г | цедено кисело мляко |
150 г | подсладено кондензирано мляко |
1 с.л. | портокалов ликьор |
за декорация:
400 г | череши |
1 /2 пакетче | желатин |
50 мл | сок от вишни |
Приготвяне
- 1
В блендер се смесват брашното, пудрата захар, настърганата кора от двата портокала, ванилията, солта и студеното масло. Всичко се разбива, докато се получат фини трохи. Наливат се 2–3 с. л. портокалов сок и отново се разбива, докато се получи тесто.
- 2
Тестото се разпределя във форми за тарталети и се притиска с пръсти. Формите се оставят във фризер за около 10 минути, за да стегне добре тестото.
- 3
След това се пекат 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Оставят се, да се охладят и се изваждат от формите.
- 4
Кондензираното и киселото мляко се смесват в купа, заедно с портокаловия ликьор. Разбърква се с телена бъркалка, докато се получи гладък крем, който се разпределя в тарталетите.
- 5
Черешите се почистват от костилките и се подреждат върху крема, плътно една до друга.
- 6
Желатинът се накисва в сока от вишни и след като набъбне, се разтваря в микровълнова фурна. Оставя се в хладилник. Когато сместа стегне леко, с нея се намазват черешите.
- 7
По желание тарталетите се украсяват с листенца мента.