Тарт с поширани круши
Продукти (8 порции)
6 круши | |
100 г захар | |
40 мл червено вино | |
10 мл Перно | |
1-2 щипки канела | |
100 г пудра захар за поръсване |
за бадемовата смес:
400 г бадеми | |
150 г захар | |
230 г брашно | |
100 г краве масло | |
3 яйца |
за блата:
300 г брашно (тип 500) | |
краве масло | |
100 г пудра захар | |
1 яйце |
Приготвяне
- 1
Крушите се обелват, разполовяват се, почистват се от семената и се слагат да се сварят до полутвърдо състояние заедно със захарта, червеното вино, канелата, перното и около 50 мл вода. След това се отцеждат и се охлаждат.
- 2
Бадемите се поставят в блендер заедно със захарта. Смилат се, смесват се в купа с брашното, добавят се маслото и яйцата и се разбъркват до получаване на еднородна смес.
- 3
Маслото и брашното за блата се разбиват с пудрата захар. Добавя се яйцето и внимателно се разбърква. Замесва се тесто и се оставя в хладилник за 30 минути, за да стегне. Изважда се и се разточва на кора с дебелина около 5 мм.
- 4
Блатът се поставя в подходяща сладкарска форма за печене, върху него се разстила бадемовата смес, а отгоре се подреждат пошираните круши. Пече се на умерена фурна около 30 минути. След като тартата се охлади, се поръсва с пудрата захар.