Тафелшпиц
Продукти (6 порции)
1 кг | телешки вайсбрат |
500 г | тръбни говежди кости |
1 | морков |
1 | пащърнак |
100 г | глава целина |
1 глава | лук |
1 | дафинов лист |
1 /2 ч.л. | черен пипер на зърна |
5 зърна | бахар |
3 зърна | хвойна |
сол на вкус |
За соса:
1 корен | хрян |
150 мл | животинска сметана |
1 връзка | див лук |
200 г | заквасена сметана |
сол на вкус |
Съвет
-
Може да поднесете бульона като австрийците – с нарязани на ленти палачинки.
Приготвяне
- 1
Костите, месото и нарязаните на едро морков, целина и пащърнак се слагат в дълбока тенджера и се заливат със студена вода. Лукът се реже на четири и се запича в сух загрят тиган, докато стане с тъмен цвят. Пуска се във водата, прибавят се и подправките – хвойна, черен пипер, бахар и дафинов лист, завързани в марля. Вари се на умерен огън, докато месото стане готово. Междувременно бульонът се отпенва.
- 2
След това месото се изважда,охлажда се и се нарязва на филии, а бульонът се прецежда и се запазва за друго ястие.
- 3
Хрянът за соса се бели и се стърже на фино ренде. Смесва се с добре разбита животинска сметана, заквасената сметана, сол и накълцан див лук.
- 4
Месото се поднася със соса.