Телешко със сладко-кисели зеленчуци на уок тиган
Продукти (2 порции)
1 | морков |
1 /2 стрък | праз |
100 г | гъби пачи крак |
100 г | млад грах |
1 глава | червен лук |
1 | червена чушка |
листа от целина | |
50 г | бамбукови кълнове |
4 стръка | кориандър |
200 г | телешко месо |
6 с.л. | мед |
80 мл | оризов оцет |
2 с.л. | доматена паста |
1 ч.л. | универсална подправка |
4 с.л. | сос от стриди |
1 ч.л. | самбал олек |
4 с.л. | светъл соев сос |
100 г | ориз басмати |
3 с.л. | сусамово олио |
Приготвяне
- 1
Морковите се обелват, разполовяват и нарязват на ленти. Празът се измива, подсушава и нарязва на тънки ленти. Гъбите се измиват и накъсват. Младият грах се измива и подсушава. Лукът се обелва, разполовява и нарязва на полумесеци. Чушката се измива, почиства от семената и се нарязва на ленти. Листата целина се измиват и нарязват на ленти. Бамбуковите кълнове се измиват и подсушават. Кориандърът се измива и се отделят листенцата. Месото се измива, подсушава и нарязва на тънки ивици.
- 2
Медът се загрява в тенджера и леко се карамелизира. Към него се прибавя оризовият оцет, доматената паста, универсалната подправка, сосът от стриди, самбал олек и соевият сос. Всичко се разбърква добре и се оставя да къкри около 10 минути.
- 3
Оризът се приготвя съгласно упътването на опаковката. В уок тиган се загрява силно една супена лъжица сусамово олио. Прибавя се месото, което се запържва за около минута от всички страни, след което се изважда от тигана.