Телешко Уелингтън
Продукти (4 порции)
700 г | телешко бонфиле |
60 г | хамон (еленски бут) |
1 /2 пакет | бутертесто |
2 с. л. | дижонска горчица |
олио за пържене | |
сол и черен пипер на вкус | |
1 | яйце за намазване |
за гъбеното пюре:
300 г пресни печурки | |
5 г сушени манатарки | |
1 глава шалот | |
скилидки чесън | |
3–4 стръка мащерка | |
50 мл бренди | |
краве масло | |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Манатарките се накисват в топла вода, докато омекнат. После се отцеждат и се смилат в блендер заедно с обелените и нарязани печурки и наситнените шалот и чесън.
- 2
Получената паста се запържва в маслото и се овкусява с листата от мащерката.
- 3
Когато течността се изпари, се фламбира с брендито. Поръсва се със сол и черен пипер.
- 4
Местото се обезципява и се овкусява със сол и черен пипер.
- 5
После се запържва от всички страни в малко олио и се намазва с горчицата.
- 6
Върху стреч фолио се подреждат тънки ленти от хамона, отгоре се разстила пюрето от гъбите и върху него се поставя месото.
- 7
Завива се като бонбон и се оставя да престои 30-40 минути в хладилник.
- 8
Бутертестото се слага върху набрашнен плот, разстила се и се разточва на тънка кора. Отгоре, точно по средата се слага месото, като предварително се отстранява фолиото.