Телешко филе су вид със спаначена паста
Продукти (2 порции)
1 /2 | биолимон |
клончета мащерка | |
100 г | бейби спанак |
2 | телешки медальона (всеки по 180 г) |
2 с.л. | краве маслo |
200 г | талиатели |
сол | |
2 с.л. | лешници |
1 | шалот |
75 г | сушени домати |
40 г | твърдо сирене |
прясно смлян черен пипер | |
1 с.л. | олио |
Съвет
-
В плика за замразяване може да се добави парче билково масло, за да се придаде на медальоните още по-специален вкус.
Приготвяне
- 1
Лимонът се измива с гореща вода, подсушава се, отрязва се едно парче от кората и се изстискват 2 с.л. сок. Мащерката и спанакът се измиват и подсушават, след което спанакът се почиства от дръжките.
- 2
Фурна с вентилатор се загрява на 80°C. Телешките медальони се изплакват със студена вода, отцеждат се и се подсушават с кухненска хартия. В плик за замразяване се поставят медальоните, лимоновата кора, 1 с.л. краве масло и мащерката. С помощта на сламка се изтегля въздухът от плика, след което той се затваря плътно.
- 3
В тенджера се наливат 600 милилитра студена и 1 литър вряла вода. Вътре се поставя пликът с медальоните, а отгоре, за тежест, се слага чиния. Тенджерата се слага в предварително загрятата фурна и се пече за около 1,5 часа или до достигане на желаната температура на сърцевината на месото (56-58°C).
- 4
Талиателите се варят в предварително подсолена вода, според указанията на опаковката, след което се отцеждат.
- 5
Лешниците се нарязват на едро и се запичат в тиган до златисто. Шалотът се обелва и нарязва на ситно. Доматите се отцеждат от мазнината и се нарязват на ленти. Твърдото сирене се нарязва на филийки.
- 6
Нарязаният шалот и 2/3 от лешниците се запържват за 1-2 минути в останалото масло. Добавя се спанакът, талиателите и доматите. Овкусява се със сол, черен пипер, останалия лимонов сок и се оставя на топло.
- 7
Медальоните се изваждат от плика. Почистват се от лимоновата кора и билките, овкусяват се със сол и се запържват в нагорещен тиган с олио за 2-3 минути от всяка страна. Медальоните се овкусяват с черен пипер, нарязват се и се сервират с талиателите, останалите лешникови ядки и парченцата сирене.