Тиква със синьо сирене в хрупкави кошнички
Продукти (8 порции)
300 г | синьо сирене Горгонзола |
50 г | сушени боровинки |
100 г | орехи |
50 мл | бренди |
50 мл | животинска сметана |
1 /4 ч.л. | чили на прах |
1 /2 пакет | точени кори |
50 г | краве масло (за намазване) |
розмарин за украса |
Приготвяне
- 1
Тиквата се почиства, нарязва се на малки кубчета и се слага в тава. Добавят се маслото, нарязаният чесън, наситненият розмарин, сол и черен пипер. Пече се 1 час в загрята на 200 градуса фурна (с вентилатор), покрита с капак или с алуминиево фолио.
- 2
Точените кори се нарязват на квадрати. Всеки се намазва с разтопено масло и се подреждат по 3 един върху друг, като ъглите се разминават.
- 3
Поставят се в купички за крем брюле и се пекат в загрята на 160 градуса фурна (с вентилатор), до златисто – за 15 минути. След това се охлаждат.
- 4
В кошничките се разпределят печената тиква, начупените на едро орехи, сушените червени боровинки, предварително накиснати в бренди и натрошеното синьо сирене.
- 5
Поръсват се с чилито и малко сметана и се пекат в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор) за 5 минути, докато сиренето се разтопи.
- 6
Поднасят се веднага, украсени с клонки розмарин.