Торта с кафе и маскарпоне
Продукти (12 парчета)
За блата:
2 | яйца |
60 г | захар |
50 г | брашно |
10 г | какао |
1 щипка | сол |
краве масло за формата |
За крема с маскарпоне:
250 г | маскарпоне |
180 мл | животинска сметана |
4 | жълтъка |
90 г | захар |
2 с.л. | желатин |
60 мл | вода |
За крема с кафе:
100 мл | прясно мляко |
100 мл | животинска сметана |
60 г | захар |
1 | яйце |
10 г | инстантно кафе |
1 с.л. | желатин |
Приготвяне
- 1
Брашното и какаото за блата се смесват. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с миксер, заедно с половината захар, до побеляване.
- 2
Белтъците се разбиват на сняг със солта и останалата захар. Смесват се с жълтъците и се разбъркват внимателно със силиконова шпатула. Добавя се брашнената смес и отново се разбърква внимателно.
- 3
Стените на форма за кейк (с диаметър 26 см), с подвижно дъно, се намазват с масло, на дъното се поставя пергаментова хартия, и в нея се изсипва сместа за блата. Пече се 12 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. После се оставя да се охлади.
- 4
Жълтъците за крема с маскарпоне се смесват с 40 мл вода и захарта. Готвят се на водна баня, докато сместа стигне температура от 80 градуса. Желатинът се смесва с 20 мл вода и се оставя да набъбне. Разтваря се на водна баня или в микровълнова за не повече от 20 секунди на ниска мощност и се добавя към сместа с жълтъци, като се бърка. Оставя се да се охлади.
- 5
Към охладените жълтъци се прибавя разбитото маскарпоне (на стайна температура). Разбърква се до хомогенизиране. Сметаната се разбива (да стане леко пухкава) и се добавя към сместа.
- 6
Сместа се изсипва върху блата и се оставя да стегне за около 1 час в хладилник.
- 7
Яйцето за крема с кафе се разделя на белтък и жълтък. В касерола се сипва млякото и към него се добавя кафето. Кипва се и се бърка, докато се разтвори кафето. Жълтъкът се разбива с 30 г от захарта до побеляване и към тях (на тънка струйка) се налива млякото, като се бърка с телена бъркалка. Сместа се сипва в касеролата и се готви, докато се загрее до 85 градуса. Желатинът се накисва в 1 с. л. вода, за да набъбне и след това се разтваря на водна баня. Добавя се към млечната смес на тънка струйка. Оставя се да се охлади.
- 8
Сметаната се разбива (леко) и се прибавя към млечната смес. Белтъкът се разбива леко с миксер, прибавя се останалата захар и се разбива на сняг. Смесва се с останалите продукти за крема с кафе.
- 9
Изсипва се върху охладеният крем с маскарпоне. Тортата се оставя да се охлади за 1 час и 30 минути.
- 10
След това се изважда от формата и стените се заглаждат с помощта на шпатула, потопена в гореща вода (така желатинът се отпуска и заглаждането става по-лесно). Нарязва се с нож, потопен в гореща вода.