Торта с козунак и ягоди
Продукти (8 порции)
800 г | стар, изсъхнал козунак |
500 г | ягоди |
олио за намазване | |
1200 г | заквасена сметана |
2 стръка | босилек |
1 шушулка | ванилия |
1 консерва | подсладено кондензирано мляко |
Съвет
-
Босилекът може да се замени с мента.
Приготвяне
- 1
Заквасената сметана се разбърква със семенцата от разполовената шушулка ванилия, кондензираното мляко и наситнения босилек. Бъркането продължава до сгъстяване на крема.
- 2
Половината от ягодите се режат на кубчета. Козунакът се реже на еднакви по дебелина филии.
- 3
Дъното и стените на форма за торта с махащо се дъно (диаметър 24 см) се намазват с олио и се покриват с хартия за печене.
- 4
Около 1/3 от козунака се подрежда на дъното на формата. Отгоре се слагат половината нарязани ягоди, а върху тях – 1/3 от крема.
- 5
Следва ред козунак, останалите нарязани ягоди, крем, и така, докато свършат продуктите.
- 6
Накрая се маже с крем, от който се заделя малка част за стените. Тортата се оставя в хладилник за осем часа. След това се освобождава от формата и стените се измазват със заделения крем.
- 7
Тортата се декорира с останалите ягоди, нарязани на парчета. По желание се гарнира и с листенца босилек.