Торта с яйчен ликьор и ягоди
Продукти (16 парчета)
За блата
30 г | масло |
6 | яйца |
120 г | захар |
1 с.л. | ванилова захар |
225 г | брашно |
1 щипка | бакпулвер |
За крема
10 листа | желатин |
500 г | ягоди |
300 г | извара |
100 г | захар |
150 мл | яйчен ликьор |
1 л | сладкарска сметана |
1 с.л. | ванилова захар |
1 с.л. | заквасена сметана |
Приготвяне
- 1
Маслото се разтопява и се оставя да се охлади. Яйцата се разделят, жълтъците се разбиват със захар и ванилова захар до получаване на гъста пенлива смес. Към нея се добавя маслото. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към яйчения крем. Брашното и бакпулверът се добавят. Получената смес се изсипва върху хартия за печене и се поставя във форма за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 200° C за около 20-25 минути. Тортата се вади от формата и се оставя да се охлади.
- 2
Желатинът се накисва. Половината количество ягоди се нарязва на парченца, а останалите ягоди се пюрират. Готовият блат се нарязва на тънки блатове. Изварата се разбива със захарта и получената смес се разделя на два части. В едната смес се добавят пюрираните ягоди, a в останалата се добавя 100 мл яйчен ликьор. Желатинът се разтваря в купата с нарязаните ягоди и ягодовия крем, останалата половина се добавя към яйчения крем и се оставят в хладилник, докато кремът се желира. 700 милилитра сметана се разбива и половината се добавя към кремовете.
- 3
Около първия блат на тортата се поставя форма за торта. Намазава се с половината от ягодовия крем, покрива се отгоре с още един блат, след което се намазва с крема с яйчен ликьор. Добавя се още един блат, който се покрива с ягодов крем и се слага финалния блат, който се намазва с яйчен крем. Тортата се оставя да се охлади за около 3 часа. Останалата сметана се разбива с ваниловата захар, добавя се яйчен ликьор. Получената смес се оставя да стегне в хладилника, след което се шприцоват цветчета по края на цялата торта. Тортата се нарязва на парчета и се сервира.