Три разядки с веган майонеза
Продукти (8 порции)
1 | лимон |
140 мл | соево мляко |
1 с.л. | горчица |
200 мл | слънчогледово олио |
1 ч.л. | тъмен соев сос |
1 с.л. | сусамово олио |
1 ч.л. | запечен сусам |
2 с.л. | нарязани черни маслини |
1 ч.л. | майорана |
1 с.л. | запечени натрошени бадеми |
1 /4 връзка | босилек |
1 клонче | мента |
1 /4 връзка | кориандър |
лют червен пипер | |
сол | |
черен пипер |
Съвет
-
Бъдете внимателни при овкусяването - солта се разтваря бавно в майонезата поради високото съдържание на мазнина.
Приготвяне
- 1
Лимонът се измива, кората се настъргва, а сокът изцежда. Соевото мляко, половината от лимоновия сок и горчицата се поставят във висок съд и се пасират. Добавя се олиото и пасирането продължава още 2 минути до хомогенност.
- 2
Готовата майонеза се овкусява с лимонова кора, сол и черен пипер. Разделя се в три купички и се оставя в хладилник за около 10 минути.
- 3
Първата купичка се овкусява със соевия сос, сусамовото олио и лютия червен пипер. Разбърква се добре и се поръсва със сусама.Към втората купичка се добавят маслини, риган, бадеми и се разбърква добре.
- 4
Босилекът, ментата и кориандърът се измиват, събират се листенцата и се нарязват на ситно. Разбъркват се с майонезата от третата купичка.