Тюрлюгювеч
Продукти (4 порции)
2-3 | патладжана (500 г) |
1 глава | лук |
3-4 | тиквички |
3-4 | зелени и червени чушки |
100 мл | олио |
2 | морков |
3 | домата |
1 ч. л. | червен пипер |
1 ч. л. | сол |
500 г | картофи |
250 г | зелен фасул |
250 г | бамя |
250 г | замразен грах |
6-7 стръка | магданоз |
2-3 стръка | копър |
1 /2 ч. л. | чубрица |
морска сол за поръсване на патладжаните |
Приготвяне
- 1
Патладжаните се обелват, разрязват се на две половини по дължина и се поръсват с морска сол. Слагат се в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият сок.
- 2
Обеленият лук се измива и се реже на едро, тиквичките се нарязват на кубчета, а чушките – на парченца. Половината от олиото се загрява и лукът се запържва за минута. Добавят се нарязаните на колелца моркови, тиквичките и чушките и се пържат 2-3 минути, като се разбъркват. След това зеленчуците се прехвърлят в глинен гювеч или йенска тенджера.
- 3
След като патладжаните се отцедят от горчивия сок, се изплакват с вода и се режат на кубчета или полумесеци. Останалото олио се сгорещява и в него за по 1 минута се пържат патладжаните.
- 4
Прибавят се нарязаните на едри парчета домати и в продължение на 2-3 минути всичко се запържва или задушава под капак. Поръсва се с червения пипер и солта, наливат се 300 мл гореща вода и се поставят обелените и нарязани на едро картофи. Когато водата кипне, се добавят грахът и почистените и нарязани на парчета зелен фасул и бамя. Смесват се с останалите зеленчуци, гювечът се затваря и се поставя в студена фурна.
- 5
Пече се около 20 минути на 220°С, след което градусите се намаляват на 180 и печенето продължава още 40 минути. Магданозът и копърът се накълцват на дребно и заедно с чубрицата се слагат 15 минути преди ястието да се извади от фурната.