Унгарски козунак
Продукти (12 парчета)
350 г | брашно |
2 | яйца |
50 мл | прясно мляко |
50 г (+ 1 с. л. за маята) | захар |
20 г | ванилова захар |
50 мл | ром |
25 г | мая |
100 г | краве маслo |
150 г | сушени плодове (сини сливи, кайсии, стафиди и др.) |
кората от 1 портокал | |
1 | жълтък за намазване |
краве масло (за намазване) | |
50 г | брашно за разстилане |
Приготвяне
- 1
Сушените плодове се наситняват и накисват в рома от предната нощ. Маята се разтваря в топлото мляко, подсладено със супена лъжица захар, като върху сместа се поръсва и супена лъжица от брашното. Покрива се с кърпа и се оставя да шупне. Брашното се пресява върху хартия за печене, след което се прехвърля в купа.
- 2
Яйцата се разбиват със захарта и ваниловата захар. Добавят се наситнената кора от портокал и ромът, отцеден от сушените плодове. Прибавят се разтопеното масло, шупналата мая и отново се разбива. Замесва се меко тесто. Прехвърля се в купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
- 3
Върху набрашнен плот се поставя втасалото тесто, което се разточва на правоъгълник с размери 45 см на 25 см. Върху разточеното тесто се подреждат накиснатите плодове и се навива на руло.
- 4
Навитото на руло тесто се слага в предварително намазана с масло форма за кекс (26 см) и се оставя да втаса покрито с кърпа. Прорязва се отгоре на зиг-заг и се намазва с разбития с малко вода жълтък. Пече се в загрята на 210° C фурна, без вентилатор, за 10 минути и след това още 60 минути на 200° C. Покрива се с алуминиево фолио когато започне да покафенява.
- 5
Когато козунакът е готов се оставя да се охлади за кратко, изважда се от формата и се поръсва със захар.