Филе от сьомга със зеленчуци
Продукти (2 порции)
2 парчета | филе от сьомга |
2 стръка | целина |
4 стръка | зелен лук |
3 средно големи | морков |
2 с.л. | масло |
50 мл | бяло вино |
2 големи | картофа |
3 с.л. | олио |
1 ч.л. | настъргана кора от лимон |
1 с.л. | лимонов сок |
1 с.л. | нарязан копър |
сол | |
прясно смлян пипер | |
хартия за печене |
Приготвяне
- 1
Зеленчуците и подправките се измиват и нарязват. Целината се реже на ситно, зеленият лук - на кръгчета, а морковите се нарязват на тънки шайби. След това зеленчуците се сотират в горещо олио за около 10 -15 минути, като към тях се добавя бялото вино.
- 2
Картофите се обелват, измиват и нарязват на тънки филийки във формата на сърце. След това се нареждат върху хартия за печене и се слагат в тава. Заливат се с олио, подправят се със сол и черен пипер и се пекат в предварително загрята фурна на 200° C (газова: на 4-та степен, а фурна с вентилатор на 180° С) за около 10-15 минути до получаване на хрупкава коричка.
- 3
Сьомгата се измива и подсушава. Поръсва се с лимоновия сок и с леко потупване се овкусява с черния пипер и лимоновата коричка. След това се запържва в горещо масло за около 10 мин. За финал сьомгата, картофите и зеленчуците се нареждат в чиния и се сервират.