Фокача на грил с песто от магданоз
Продукти (8 парчета)
500 г | бяло пълнозърнесто брашно K-Bio |
30 г | прясна мая |
4 с.л. | рапично олио |
1 с.л. | сол |
4 с.л. | нарязани зелени подправки (пр. розмарин и мащерка) |
250 мл | хладка вода |
За магданозеното песто:
1 връзка | магданоз |
1 скилидка | чесън |
2 | сушени домата в зехтин |
20 г | орехи |
5 с.л. | зехтин |
Сол, прясно смлян пипер | |
200 г | чери домати |
Няколко листенца босилек |
Приготвяне
- 1
Брашното се пресява в купа, в средата се прави кладенче, в което се надробява маята, разбърква се с малко хладка вода, покрива се с кърпа и се оставя за около 20 мин. След това се добавят останалата вода, рапичното олио, солта и подправките и всичко се омесва заедно, докато не се получи меко и еластично тесто, което се оставя да „почине“ за около 60 мин.
- 2
За пестото – магданозът се измива, подсушава и листенцата се накъсват. Скилидката чесън се обелва, разрязва се наполовина и се пюрира заедно с магданоза, сушените домати, орехите и зехтина. Получената смес се подправя на вкус със сол и пипер. Чери доматите се измиват и разрязват на половинки.
- 3
Тестото отново се размесва, разделя се на 8 части, всяка от които се разточва на тънка фокача, която се оставя за нови 20 минути. Фокачата се пече от двете страни. От горната страна се намазва с песто, покрива се с чери доматките, украсява се с листенца босилек и се сервира.