Ципура по сицилиански
Продукти (2 порции)
2 | ципури |
сол и черен пипер на вкус | |
олио за поливане на рибата |
За канапето от зеленчуци:
600-700 г | патладжани |
6 с.л. | маслиново масло |
2 стръка | чесън |
2 стръка | лук |
200-250 г | домати |
50-60 г | изпечени орехови ядки |
50-80 г | черни маслини (без костилки) |
1 с.л. | каперси |
1 /2 ч.л. | сол |
1 ч.л. | босилек |
2 | чушки |
Приготвяне
- 1
Патладжаните се нарязват на филийки, посоляват се, оставят се да се отцедят от горчивия сок и се подсушават. След това се пекат на грил тиган.
- 2
На котлона се слага по-голям тиган и се налива маслиновото масло. Чесънът, лукът и чушките се нарязват наситно и се запържват за кратко.
- 3
Доматите се нарязват на кубчета и се добавят към останалите зеленчуци. Маслините се нарязват на колелца и се изсипват в тигана. Пържи се 2–3 минути на по-слаб огън. Накрая се овкусява с каперсите, солта, босилека и наситнените орехови ядки.
- 4
Ципурата се почиства от вътрешностите, люспите и перките. Главите на рибите се отстраняват. Фурната се включва на 200 градуса и рибите се слагат върху решетка, поставена в по-голяма тава. Поливат се с олио, посоляват се и се поръсват с черен пипер на вкус. В тавата се налива малко вода и рибата се пече за 20–25 минути.
- 5
Когато рибата е изпечена, филетата се отделят и се сервират върху канапе от зеленчуци.