Чаудър
Продукти (4 порции)
2 кг | черни миди с черупка |
5 | средно големи картофа |
1 глава | лук |
2 скилидки | чесън |
100 г | бекон |
1 /2 ч. ч. | животинска сметана |
1 ч. л. | сос Уорчестър |
5-6 капки | лют сос |
1 с. л. | зехтин |
1 /2 ч. л. | суха мащерка |
2 | дафинови листа |
1 връзка | магданоз |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Два от картофите се сваряват и се намачкват на пюре. Магданозът се измива, стеблата се запазват, а листата се нарязват. Мидите се почистват. В тенжера се сипва зехтинът и след като се сгорещи, се запържва наситненият чесън. Слагат се мидите, заедно със стеблата магданоз и се похлупват. Варят се, докато се отворят.
- 2
Ядките се отделят от черупките, а сокът от варенето се запазва.
- 3
Беконът се нарязава на кубчета и се запържва в сух съд, докато започне да става хрупкав. След това се изважда.
- 4
Лукът се нарязва на кубчета и се слага в същия съд. Пържи се, докато стане стъклен. Овкусява се с мащерката и дафиновият лист.
- 5
Картофеното пюре се разбърква със соса, който се е получил при готвенето на мидите. Добавя се малко вода, ако е необходимо, и се сипва през цедка в тенджерата при лука.
- 6
Останалите 3 картофа се нарязват на кубчета и се слагат в съда. Вари се до омекването им.
- 7
Прибавят се ядките от миди и се налива сметаната.
- 8
Овкусява се с лютия сос, сос Уорчестър, наситнения магданоз, сол и черен пипер.
- 9
Оставя се да кипне и се сервира със запържения бекон.