Чийзкейк с мандарини и портокали
Продукти (10 парчета)
за блата:
1 и 2/3 ч. ч. | трохи от грахамови крекери |
5 с. л. | захар |
5 с. л. | краве масло |
за крема:
600 г | крем сирене |
1 ч. ч. | животинска сметана |
1 /2 ч. ч. | захар |
1 | шушулка ванилия |
1 пакетче | желатин |
1 | лимон (сокът) |
за глазурата:
1 | портокал |
5-6 | малки мандарини |
1 /2 | лимон (сокът) |
5 с. л. | захар |
1 пакетче | желатин |
Приготвяне
- 1
Трохите се смесват със захарта и размекнатото масло.
- 2
Получената смес се разстила на дъното на кръгла форма за торта, върху която е сложена хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 175°С фурна за 8 минути. Блатът се оставя да изстине.
- 3
Едното пакетче желатин се разтваря в 2 с. л. студена вода и се оставя за 10-15 минути да набъбне. След това се разтваря на водна баня.
- 4
Крем сиренето се разбърква със захарта, лимоновия сок и ванилията. Добавя се сметаната, разбита до пухкава смес.
- 5
Желатинът се прибавя при непрекъснато бъркане към сместа със сиренето. Всичко се изсипва върху блата и се оставя в хладилник за 1 час.
- 6
Желатинът за глазурата се разтваря в 1 с. л. вода, оставя се да набъбне и се разтваря на водна баня. Портокалът и мандарините се обелват и филетират.
- 7
Поставят се в касерола заедно със сока, който са пуснали и лимоновият сок. Загряват се на котлона на слаб огън и се прибавя захарта.
- 8
Когато тя се разтвори, се слага желатинът. Разбърква се и се сваля от огъня.
- 9
Оставя се да се охлади и глазурата се изсипва върху студения чийзкейк.