Чийзмус с боровинки
Продукти (4 порции)
350 г | пресни боровинки (замразени) |
125 мл | сладкарска сметана |
200 г | крем сирене Филаделфия |
150 г | захар |
15 мл | бяло вино |
6 г | нишесте |
горски плодове за украса |
Приготвяне
- 1
50 г от боровинките се отделят настрани, а останалите се пасират. 2 гр от захарта се отделят и останалата захар се разбива със сметаната. След това се прибавя към пасираните боровинки.
- 2
Сиренето също се разбива до получаването на кремообразна смес. Тя се разделя на две части, като към едната се прибавя сместа с пасираните боровинките, а другата остава бяла.
- 3
Отделените захар и боровинки и виното се сипват в подходящ съд и се оставят на огъня да заврят. Нишестето се разбива с малко студена вода и се налива постепенно при непрекъснато бъркане. Вари се до сгъстяване, без да се прекратява бъркането. Оставя се да изстине напълно.
- 4
На дъното на подходяща чаша се сипва охладеният боровинков сироп, след това се разпределят двете смеси, като първо се слага от боровинковата, а отгоре – от бялата. Десертът се гарнира с пресни горски плодове.