Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Шаран на жар

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (6 порции)

1 шаран (1,5 – 2 кг)
50 мл маслиново масло
1 с.л. паста от тамаринд
1 /2 ч.л. куркума
1-2 с.л. морска сол
черен пипер на вкус

За сервиране:

500 г розови домати
1 глава червен лук
1 /2 връзка пресен девесил
40 г маслини Каламата (без костилки)
1 /4 връзка пресен магданоз
30 мл маслиново масло
сол на вкус
1 лимон

Приготвяне

    1

Шаранът се разрязва с остър нож по дължина откъм гърба. Разтваря се като пеперуда, вътрешностите се изваждат и се измива много добре. Люспите не се махат. Рибата се овкусява със сол и черен пипер и се оставя да престои 20–30 минути.

    2

Пастата от тамаринд се разтваря в 200 мл вода и в нея се разбъркват куркумата и маслиновото масло.

    3

Подготвеният шаран се слага в скара за риба, която се поставя изправена до жарта, така че вътрешната страна на рибата да е към огъня. Пече се така около 1 час и 30 минути, като периодично се маже с останалата смес с тамаринд.

    4

След като получи златист загар, рибата се поставя върху жарта (с люспите надолу) и се пече до тъмнокафяв цвят – за около 10 минути.

    5

Доматите и лукът се режат на малки кубчета, девесилът и магданозът се наситняват. Смесват се и се прибавят маслините. Салатата се овкусява със сол и маслиново масло и се разбърква.

    6

Шаранът се сервира цял, гарниран с нарязан на едро лимон, хляб и салата.