Шаран с подлучен гъбен сос
Продукти (4 порции)
1500 г | шаран |
1 ч. ч. | кисело мляко |
4-5 стръка | магданоз |
зехтин за намазняване | |
сол на вкус |
за соса:
400 г | домати |
200 г | печурки |
4 с. л. | бяло вино |
2 с. л. | зехтин |
2-3 стръка | пресен чесън |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Шаранът се филетира, кожата се маха и филетата се нарязват на порции. Млякото се разбива с малко вода, филетата се заливат и се оставят да престоят така няколко часа. След това се изплакват, подсушават се и се поръсват със сол. Намазват се със зехтин и се пържат на грил тиган 5-8 минути от всяка страна.
- 2
Нарязаните на филийки печурки за соса се запържват на силен огън в предварително загретия зехтин. Щом се зачервят, се налива виното и когато се изпари, се добавят обелените и нарязани на дребно домати. Посолява се и се оставя да къкри 3-4 минути. Добавя се наситненият чесън и ври още 2-3 минути.
- 3
Филетата риба се сервират полети със соса и поръсени с наситнения магданоз.