Шведски канелени рула
Продукти (30 парчета)
150 г | краве маслo |
500 мл | прясно мляко |
2 с.л. | суха мая |
1 /2 ч.л. | сол |
100 г | захар |
1 ч.л. | сух джинджифил |
750 г | брашно |
1 | белтък за намазване |
за плънката с бадеми:
170 г | бланширани белени бадеми |
40 г | захар |
100 г | краве маслo |
3 ч.л. | канела |
за плънката със стафиди:
200 г | пълномаслена извара |
50 г | стафиди |
50 мл | ром |
100 г | захар |
Приготвяне
- 1
Млякото за тестото се налива в касерола, прибавят се маслото, захарта и се загрява, докато се разтопят.
- 2
Сухата мая се разтваря в малко от млечната смес. В купа се сипват брашното, солта и джинджифилът.
- 3
Наливат се млечната смес и тази с мая. Замесва се гладко и еластично тесто. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса.
- 4
Бадемите се смилат със захарта за бадемовата плънка. Получената паста се смесва с канелата и маслото.
- 5
Изварата се разбива със захарта и се добавят стафидите, предварително накиснати в ром.
- 6
Тестото се разделя на две и всяка част се разточва на тънко. Едната кора се маже с бадемова смес, другата с извара.
- 7
Двата дълги края се прехлупват към средата, леко се разточва, реже се на ленти с широчина 2 см. Всяка лента се цепва на две през средата, но не до края.
- 8
Получените тънки ленти се усукват като спирали и цялата вече подготвена лента се завива на кръг и се „връзва”.
- 9
Готовите рулца се слагат в тава за кексчета с хартиени форми в нея. Оставят се да втасат. Намазват се с белтък и се пекат за 10-15 минути на 200° C.