Шишчета със свинско и ананас
Продукти (4 порции)
750 г | свинско месо (от плешката или филе) |
5-6 шайби | ананас |
за маринатата:
2 с. л. | винен оцет |
2 скилидки | чесън |
1 /2 ч. л. | сол |
1 ч. л. | лют червен пипер |
1 /4 ч. ч. | олио |
за соса:
1 /4 ч. ч. | кетчуп |
2 с. л. | оцет |
1 с. л. | захар |
2 с. л. | соев сос |
1 /2 ч. л. | сол |
1 ч. л. | сусамово олио |
Приготвяне
- 1
В голяма купа се смесват виненият оцет, счуканите със солта скилидки чесън и лютият червен пипер и при непрекъснато бъркане се сипва на тънка струя олиото.
- 2
Месото се нарязва на кубчета по 2,5 см, които се слагат в маринатата и се оставят в хладилник за 6-10 часа.
- 3
В купа се смесват кетчупът, оцетът, захарта, соевият сос, солта и сусамовото олио и се бъркат, докато се разтвори захарта. Ананасът се реже на кубчета по 2 см.
- 4
Свинското се изважда от маринатата и се нанизва на шишовете, като се редуват свинско и ананас – 4 кубчета свинско и 3 кубчета ананас. Напръскват се с маринатата, пекат се 10 минути на скара или във фурна и се напръскват отново. Допичат се още 10 минути.
- 5
Когато шишчетата са почти готови, се намазват със сладко-киселия сос и се пекат още 2 минути. Сервират се допълнително полети със сладко-киселия сос.