Шоколадов сладкиш с авокадо
Продукти (12 парчета)
150 г | млечен шоколад |
100 г | черен шоколад |
1 шушулка | ванилия |
2 бр. | авокадо |
3 | яйца |
150 г | кафява захар |
60 г | какао |
1 с.л. | бакпулвер |
100 г | брашно |
олио за намазване |
за шоколадовата заливка:
100 г | млечен шоколад |
100 г | бланширани лешници |
Приготвяне
- 1
Двата вида шоколад се нарязват на едро и се разтопяват на водна баня. Шушулката ванилия се разполовява по дължина и с помощта на нож се събират семенцата.
- 2
Авокадото се разполовява и се отстраняват костилките. С помощта на лъжица се отделя кората. Намачква се в купа, с помощта на вилица. Добавят се семенцата ванилия, яйцата, захарта и всичко се разбърква добре. Прибавя се разтопеният шоколад и отново се разбърква.
- 3
Фурната се загрява на 185 °C (при фурна с вентилатор - 160 °C). Какаото, бакпулверът и брашното се смесват в купа, прибавят се към мокрите съставки и всичко се разбърква добре. Тавичка се покрива с намазана с олио хартия за печене и тестото се излива вътре. Сладкишът се пече около 30 минути. След като се извади се оставя да изстине напълно.
- 4
Лешниците се запичат на сух тиган. След като изстинат се нарязват на едро. Останалият шоколад се разтопява на водна баня и се разстила върху сладкиша. Отгоре се поръсва с печените лешници и се сервира.