Шоколадов сладкиш в чаша
Продукти (8 чаши)
150 г | шоколадов кувертюр с висок % какао |
170 г | краве маслo |
2 | яйца |
100 г | брашно |
1 /2 ч.л. | бакпулвер |
80 г | захар |
Приготвяне
- 1
Кувертюрът се натрошава и заедно със 150 г от кравето масло се разтопява на водна баня.
- 2
Яйцата, брашното, бакпулверът и 60 г захар се добавят към разтопения кувертюр и всичко се разбърква до получаване на гладко тесто.
- 3
Останалото масло се намазва по осем термоустойчиви чаши, след което по стените им се полепва и останалата захар. Тестото се разпределя по чашите с помощта на лъжица.
- 4
Чашите с шоколадовия сладкиш се подреждат върху решетката на фурната и се поставят на средното й ниво. Пекат се 16-18 минути на 180°C при горно и долно печене (160°C при фурна с вентилатор). Сладкишът се сервира с чашата, докато все още е топъл, по желание гарниран с топка ванилов сладолед и горски плодове.