Шоколадов чийзкейк
Продукти (16 парчета)
300 г | обикновени бисквити |
150 г | разтопено краве масло |
600 г | крема сирене |
150 г | захар |
100 г | кафява захар |
50 г | какао на прах |
4 | яйца |
сол | |
250 г | разтопен шоколад |
100 мл | течна сладкарска сметана |
200 г | шоколад |
Приготвяне
- 1
Бисквитите се слагат в купа и се натрошават до фини трохи. Заливат се с разтопеното масло, добавя се щипка сол и се разбърква. Сместа се изсипва във форма с подвижно дъно като е препоръчително отдолу да се сложи кухненска хартия, и се разпределя по цялото дъно на формата. Бисквитените трохи се притискат добре, за да се слепят и да се образува солидна основа.
- 2
В голяма купа се изсипват крема сиренето, кафявата захар, кристалната захар и какаото на прах и всичко се разбива с миксер. След това едно по едно се добавят яйцата, като се разбърква с миксера след всяко добавено яйце. Накрая се добавя разтопеният шоколад и щипка сол и още веднъж се разбива с миксера, докато се получи хомогенна смес. Сместа се изсипва върху бисквитената основа и се пече около час в загрята на 180˚ фурна.
- 3
За шоколадовия ганаш първо се загрява течната сладкарска сметана. Шоколадът се слага в купа и върху него се излива горещата сметана. Разбърква се добре, до получаването на гладка смес.
- 4
Готовият чийзкейк се освобождава от ринга на формата и се полива с шоколадовия ганаш. Слага се в хладилник за 10-15 минути, докато се охлади напълно.