Ябълкови кексчета с овесени ядки
Продукти (12 порции)
1 | биолимон |
2 | ябълки |
125 г | краве маслo |
150 г | захар |
1 | яйце |
250 г | извара |
125 мл | мляко |
250 г | брашно |
2 ч.л. | бакпулвер |
1 ч.л. | сода бикарбонат |
сол | |
100 г | овесени ядки |
1 | шушулка ванилия |
4 с.л. | мед |
Приготвяне
- 1
Фурната се загрява на 190° C горно/долно печене (170° C при фурна с вентилатор).
- 2
Кората на лимона се настъргва, а сокът му се изстисква. Ябълките се обелват, нарязват на малки кубчета и се мариноват с 2 супени лъжици лимонов сок. Кравето масло се разтопява и се разбърква със захарта, яйцето, 150 г извара и млякото до гладка смес.
- 3
Брашното се смесва с бакпулвера, содата бикарбонат и заедно с щипка сол, овесените ядки, 2 с.л. лимонова кора и кубчетата ябълка се прибавят към маслената смес. Разбърква се добре и полученото тесто се разпределя в 12 формички за кексчета. Пекат се за около 20 минути до златисто кафяво.
- 4
Шушулката ванилия се разполовява по дължина, семките се изстъргват и прибавят към останалата извара. Прибавят се останалата лимонова кора, медът и всичко се разбърква до гладка смес. Охладените кексчета се сервират с изварения крем и, по желание, украсени с резени ябълки и ядки.